Rempah bumbu bubur pedas istimewa dari Sarawak. Harga adalah untuk 3 pek belum termasuk pos (85 gram x 3) Penghantaran menggunakan poslaju ke seluruh Malaysia.
Bubur Pedas Menu Asli Sarawak Bahan-bahan : 1 bungkus Bumbu Bubur Pedas 300g Daging Lembu / Ayam - potong kecil2 200g Kulit Lembu / Tendon - potong kecil & rebus sehingga lembut 200g Udang (optional) 5 sb Cilli Pes 5 ulas Bwg Merah* 3 ulas Bwg Putih* 1cm Belacan* 1" Halia - ketuk 1 mangkuk besar Santan 1 keping Sayur Tahu Kering** Cendawan Kering** Kulat Hitam(rendam sehingga kembang & potong kecil2) Putik Jagung** Kcg Panjang** Terung** 1 biji Kentang** Lobak merah** 1-2 helai Daun Kunyit Daun Singkel Daun Kesum ( hiris halus / potong kecil) 4 sb Minyak Garam
Cara penyediaan: - Panaskan minyak & tumis bhn2 tumbuk(yg bertanda *), pes cili & halia sehingga wangi. - Masukkan bumbu & kacau sebentar. - Masukkan daging/ayam & masak sehingga empuk. - Masukkan santan & biarkan menggelegak. - Masukkan garam & sayuran yg agak keras - masak sehingga lembut. - Masukkan sayuran yang lain & masak sehingga sebati. - Perasakan dengan garam & serbuk perasa.
Hidangkan dgn nasi & lauk-pauk lain, sesuai juga dimakan begitu saja.
NOTA: - Potong kecil2 sayuran yg bertanda **
- Bumbu Bubur Pedas di buat daripada beras yg di goreng dgn pelbagai jenis rempah dan kemudian di kisar kasar. Ianya memberi haruman dan perisa yg unik kepada Bubur Pedas dan juga mengenyangkan.
USE CHAT FOR A BETTER BUYING EXPERIENCE
Have questions or want to negotiate with the seller? Use the Chat feature for a better and safer buying experience!