Dasar Privasi

Mudah.my Sdn Bhd ("Mudah") adalah komited untuk melindungi maklumat peribadi anda dan akan mengambil langkah-langkah untuk melindungi maklumat peribadi anda selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan Peraturan-peraturan Perlindungan Data Peribadi 2013 termasuk semakan semula. Dasar Privasi ini ("Dasar") memaklumkan mengenai penggunaan dan perlindungan ke atas maklumat peribadi anda.

Dasar Privasi ini merupakan penambahan kepada Terma-terma & Syarat-syarat Penggunaan dan memberi penerangan bagaimana maklamat dikumpul dan diterima semasa anda menggunakan laman web Mudah.my, aplikasi-aplikasi rasmi Android atau iOS kami dan semua sub-laman web yang berkenaan ("Laman"). Ia juga memberi keterangan mengenai pengumpulan, penggunaan dan perkongsian maklumat peribadi anda.

Penggumpulan dan pemprosesan Maklumat Peribadi

Kami mungkin mengumpul maklumat peribadi yang akan mengenalpasti anda sekiranya anda bersetuju untuk menghantar maklumat tersebut untuk pelbagai tujuan melalui Laman kami sebagai contoh, apabila anda melawat, semak imbas laman web kami, mendaftar atau melanggan untuk menjadi Pengguna kami, menggunakan Produk dan/atau Perkhidmatan kami, mengambil bahagian dalam mana-mana kaji selidik, promosi-promosi atau kempen-kempen pemasaran kami.

Maklumat peribadi termasuk maklumat-maklumat berkaitan secara langsung dan secara tidak langsung, yang boleh digunakan untuk mengenalpasti atau menghubungi anda.

Apabila anda melawat Laman melalui komputer, peranti mudah alih atau peranti lain dengan sambungan internet, pelayan Mudah akan merekodkan data yang dihantar oleh pelayar anda secara otomatik, contohnya alamat IP anda dan maklumat mengenai lawatan anda (seperti cap masa, tarikh, tempoh dan lain-lain).

Kami mungkin menggunakan kuki (fail teks kecil yang ditempatkan di memori pelayar atau peranti anda apabila anda melawat Laman) yang akan membolehkan kami mengenalpasti pelayar atau peranti tertentu untuk tujuan memperibadikan isi kandungan pilihan minat anda dengan lebih cepat, dan memudahkan Perkhidmatan dan Laman kami untuk anda. Anda boleh mengurus dan memadamkan kuki melalui tetapan pelayar atau peranti anda. Untuk maklumat lanjut cara-cara berbuat demikian, sila rujuk kepada bahan bantuan pelayar atau peranti anda.

Sebarang maklumat yang kami kumpulkan dari Pengguna boleh digunakan tetapi tidak terhad kepada cara-cara berikut: -

  • Untuk mengesahkan identiti Pengguna
  • Untuk memperibadikan pengalaman anda di Laman kami
  • Untuk meningkat Laman dan perkhidmatan kami kepada anda
  • Untuk memproses transaksi-transaksi
  • Untuk menghantar email berkala mengenai informasi dan kemas kini, maklumat Produk atau Perkhidmatan berkenaan
  • Untuk mengenalpasti pelawat-pelawat di Platform
  • Untuk mengesan dan mengelakkan aktiviti-aktiviti penipuan
  • Untuk menjalankan aktiviti-aktiviti penyelidikan pemasaran
  • Untuk mematuhi Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram termasuk peraturan-peraturan dan undang-undang yang berkenaan dan terpakai.

Selain daripada maklumat-maklumat yang dinyatakan di dalam Dasar Privasi ini, kami mungkin mengumpul dan berkongsi maklumat dengan platform pengurusan data pihak ketiga atau agensi pengiklanan dan rakan analisis mengenai maklumat lokasi. Maklumat lokasi boleh digunakan dengan sendirinya, diagregatkan atau digabungkan dengan pengecam mudah alih (seperti IDFAs dan Android IDs) dan berkongi maklumat dengan pihak ketiga bagi tujuan pengiklanan, analisis, atribut (mengukur prestasi iklan) dan penyelidikan pasaran.

Pemprosesan maklumat peribadi anda akan dijalankan berdasarkan undang-undang yang berkenaan. Kami akan mengambil langkah-langkah praktikal dan munasabah untuk melindungi maklumat peribadi dari sebarang kehilangan, penyalahgunaan, pengubahsuaian, perkongsian atau pemusnahan tidak disengajakan atau tidak dibenarkan.

Pengguna boleh disifatkan telah bersetuju terhadap pengumpulan, penggunaan dan perkongsian maklumat peribadi apabila Pengguna terus berurusan dan menggunakan Perkhidmatan di Laman.

Sila ambil perhatian bahawa jika anda ingin menghentikan langganan daripada e-mel masa depan, sila ikuti arahan untuk berhenti melanggan di bahagian bawah setiap e-mel.

Perkongsian Maklumat Peribadi Anda

Mudah boleh berkongsi maklumat peribadi anda kepada pihak-pihak yang berikut (termasuk pihak di luar Malaysia) untuk tujuan-tujuan berikut:

  • agen-agen dan pembekal-pembekal perkhidmatan yang memberi perkhidmatan berkenaan dengan objektif pengumpulan data termasuk perkhidmatan pemprosesan data;
  • mana-mana orang yang mempunyai tanggungjawab kerahsiaan dan telah mengambil tanggungjawab untuk menyimpan maklumat sedemikian sulit; dan
  • syarikat bersekutu Mudah dan sekutu;

Walaubagaimanapun, kami boleh mendedahkan maklumat peribadi anda jika dikehendaki oleh undang-undang dan dengan niat baik, sekiranya perlu untuk mematuhi sebarang keperluan agensi penguatkuasaan undang-undang, perintah mahkamah atau proses undang-undang.

Kami boleh berkongsi data dan statistik agregat mengenai pengguna-pengguna perkhidmatan kami dan jualan kepada bakal rakan kongsi, pengiklan-pengiklan, penaja-penaja dan pihak ketiga lain yang bereputasi untuk menggambarkan dan menyampaikan iklan yang disasarkan atau untuk lain tujuan yang sah tetapi data dan statistik tidak merangkumi maklumat yang boleh digunakan untuk mengenalpasti anda.

Akses dan Kemas Kini Maklumat Peribadi Anda

Sekiranya anda ingin akses, kemas kini, membetulkan atau memadamkan maklumat peribadi anda, anda boleh menghubungi kami di dpo@mudah.my Kami akan menggunakan usaha yang munasabah untuk mematuhi permintaan anda dalam tempoh 21 hari dari tarikh permintaan dan permintaan tersebut mungkin akan dikenakan bayaran yang tertakluk kepada undang-undang perlindungan data di Malaysia.

Perubahan kepada Dasar

Mudah boleh menyemak dan membuat perubahan terhadap Dasar ini dari semasa ke semasa untuk mencerminkan perubahan undang-undang, praktis, proses dan struktur perniagaan. Kami mungkin tidak dapat memberitahu anda tentang perubahan pada Dasar ini, maka Dasar terbaru akan tersedia di Laman kami. Dasar ini bukan kontrak dan tidak mencadangkan apa-apa kewajipan di pihak kami dengan pihak lain.

Dikemaskinikan pada 12 April 2019

Privacy Policy

Mudah.my.Sdn. Bhd. ("Mudah") is committed to protecting your personal information and will take the relevant measures to safeguard your personal information in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 and Personal Data Protection Regulations 2013 including their revisions. This Privacy Policy ("Policy") sets out how we use and protect the information you give us.

This Privacy Policy supplements our Terms & Conditions of Use and explains how we handle the information collected and received when you visit our website Mudah.my, our official Android or iOS apps and all the related sub-sites ("Site"). It also governs the collection, use and disclosure of your information.

Collection of Personal Information

We may collect information that personally identifies you if you choose to submit your personal information for the various purposes made available on our Site for example, when you visit or browse our website, register or subscribe to be our Users, used our Products and/or Services, participate in any of our surveys, promotions or marketing campaigns etc.

Personal information includes any information which relates directly or indirectly to you, which can be used to identify or contact you.

When you visit the Site through your computer, mobile device, or any other device with internet connectivity, Mudah servers will automatically record data that your browser sends for examples your IP address and information about your visit (such as time stamp, date, duration etc).

We may use cookies (small text files placed in the memory of your browser or device when you visit the Site) that will allow us to recognize a particular device or browser and help us personalise the content to match your preferred interests more quickly, and to make our Services and Site more convenient and useful to you. You may be able to manage and delete cookies through your browser or device settings. For more information on how to do so, visit the help material of your browser or device.

Any information we collect from the User may be used but not limited to any of the following ways: -

  • To verify the identity of the User
  • To personalise your experience on our Site
  • To improve our Site and services provided to you
  • To process any transactions
  • To send periodical emails on information and updates on the Site, related product or service information
  • To identify visitors on the Platform
  • To detect and prevent fraudulent activity
  • To conduct marketing research activities
  • To comply with applicable Anti-Money Laundering and Countering the Financing of Terrorism regulations and other applicable laws and regulations

In addition to other information described in this Privacy Policy, we may collect and share with third party data management platforms or advertising and analytics partners precise location information. This location information may be used by itself, aggregated, or combined with mobile identifiers (such as IDFAs and Android IDs), and shared with third parties for purposes related to advertising, analytics, attribution (e.g., measuring ad performance), analytics and market research.

The processing of your personal information will be done in accordance with all applicable laws. In processing your personal information, we shall take practical and reasonable steps to protect the personal information from any loss, misuse, modification, unauthorized or accidental disclosure, alteration or destruction.

The User shall be deemed to have consented to the collection, use and disclosure of personal data of relevant individuals by the User’s continued dealing and usage of the Services on the Site.

Please take note that if at any time you would like to unsubscribe from receiving future emails, please follow the instructions to unsubscribe at the bottom of each email.

Disclosure of Your Personal Information

Mudah may disclose your personal information to the following parties (including those outside Malaysia) for the purposes stated below:

  • agents and service providers who provide services relating to the purposes of which the personal information is collected including data processing services;
  • any person, who is under a duty of confidentiality who has undertaken the responsibility to keep such information confidential; and
  • Mudah's related and associate companies and affiliates.

However, we may disclose your personal information if required by law or in good faith, if such action is necessary to comply with any law enforcement agency requirements, court orders or legal processes.

We may disclose data and aggregate statistics about users of our Services and sales to prospective partners, advertisers, sponsors and other reputable third parties in order to describe our Services, deliver targeted advertisements or for other lawful purposes, but these data and statistics will not include information which can be used to identify you.

Access and Update of Your Personal Information

If you would like to access, update, correct or delete your personal information, you may contact us at dpo@mudah.my. We will use reasonable efforts to comply with your request to access, update or correct your personal information within 21 days of receiving your request and such request may be subject to a fee and will be bound by data protection laws in Malaysia.

Changes to this Policy

Mudah may review and change this Policy from time to time to reflect changes in the law, our business practices, processes or structure. While it is not generally feasible to notify you of the changes to this Policy, the latest version of this Policy will be available on our website. This policy is not a contract, nor does it suggest any obligation on our part with another party.